Food

Steamboat

För några helger sedan var vi uppe hos mamma och pappa och avnjöt en Steamboat.

Första gången vi åt Steamboat var när vi bodde i Malaysia och sen dess har vi varit fast. En Steamboat är som namnet antyder en typ av matlagning med ånga eller snarare buljong. Tänk er en buljongfondüe á la kinesiska smaker.

Vanligtvis krävs en speciell typ av gryta, som kallas för en Steamboat med termostat men en slowcooker med lite drag funkar finfint.

Ove och Lillis var också inbjudna så det blev fullt runt bordet tillsammans med alla godsaker.

Till förrät, när buljongen i steamboaten fick värmas upp, bjöd mamma på hemmagjorda vårrullar och Sambusas. Alltså hemmagjorda vårrullar är så fnasiga och goda. Mums! Mamma hade gjort vegetariska vårrullar och Sambusas med köttfärs.

I buljongen lägger man då ner valfria ingredienser. Alla har varsina pinnar som man trär de råa ingredienserna på och sen lägger man dem i buljongen för att tillagas. Sen äts det med chilisås, soya och jordnötssås. Mamma hade dukat upp med all värdens godsaker. CEAs tick, bläckfiskringar, räkor kräftstjärtar, musslor och pilgrimsmusslor.

Tunt tunt tunt skivad biff.

Större Vanami räkor.

Pak choi, champinjoner, morötter och broccoli.

Tillagade godsaker. Buljongen blir det så härligt smak på. Och enligt den kinesiska traditionen ska man äta dessa godsaker först och sen när man börjar bli klar, lägger man nudlar i buljongen och låter dem ta smak för att sen avnjutas som nudelsoppa tills alla är mätta och belåtna.

Sååå gott! En riktig favorit och en sån där härlig långtids-mat som jag älskar. I samma stil som plock, tacos, fondüe, tapas… man äter länge, pratar mycket och umgås i timmar.

Och bara så att vi absolut inte skulle vara hungriga hade mamma bakat semlor till efterrätt. Stora som tefat, my gad! Mamma berättade innan att hon bakade dem för Addes skull då hon vet att han älskar semlor och de var fantastiska. Jag äter ju inte semlor eftersom jag är nötallergiker men äter gärna en slät semelbulle och denna var magiskt fluffig.

En riktig helkväll med fantastisk mat och härligt sällskap ❤️

A comment from you would make my day!

%d bloggare gillar detta: