Food

Nespresso Variations 2011 – del 3

Del III – Läs Del I och Del II

Efter mycket information om kaffe och kaffedrickande så var det dags att börja prova kaffet. För att börja så fick vi lukta på kaffet. Doften av kaffet är en väldigt stor del av själva kaffedrickandet. Det är doften som slår först och det är den som får dig sugen på kaffet.

Detta är innehållet i en kapsel och förvånande nog har kaffet i kapseln INGEN doft. Utan först när man tillsätter värme och vatten kommer kaffearomen fram.

Snälla Elenoree håller upp fatet så att jag kan fota.

Först ut fick vi smaka på en ”vanlig” espresso av sorten Grand Cru Livanto som är basen till alla Variations blandningarna, för att ha något att jämföra med. Vi fick lära oss att det är viktigt att dofta på crema – alltså ”skummet” som ligger uppe på kaffet och det är väldigt viktigt att sörpla kaffet eftersom det sprider aromerna och smakerna i munnen.

För att vara en ”stark” espresso så tyckte jag att det var riktigt gott… Jag är ju som sagt vanligtvis en lattedrickare, men denna hade en otrolig smak och var inte så stark eller besk som jag trodde att den skulle vara. Det kan bero mycket på att Grand Cru Livanto är den del av den så kallade Balanserade Familjen. Den är rund och balanserad, en sexa av tio. Blandningarna utgörs av harmoniska kombinationer av olika aromatiska toner och de är runda och milda i smaken. De domineras av en eller flera av tonerna honung, korn eller rostat.

Grand Cru Livanto

Efter att ha utforskat Livanto så var det dags att smaka på Variations 2011 serien. Kapslarna innehåller då både kaffe och ett naturligt arom för att tillsätta en liten touch av ytterligare smak. Och tillsammans med varje kopp espresso skulle vi få en sötsak för att skilja på smaken av kaffet med och utan något till. Dessa sötsaker kommer från Tössebageriet.

Först ut var smaken Vaniljblomma som är beskrivet som ett harmoniskt möte mellan den sammetslena vaniljsmaken och den fylliga Livanto. En rund och subtil blandning som utmärker sig med sina blomstertoner. 


Denna var otroligt trevlig – vaniljdoften spred sig i butiken och den var varm och inbjudande. Vanlig vanilj är ju oftast söt men denna hade bara doften men inte sötman eftersom det är vaniljblomma. Kaffet i sig smakade inte så mycket vanilj, men den fanns i bakgrunden och var otroligt len och mild. Till Vaniljblomma fick vi en Vaniljmousse med smuldegsströssel och maräng. Väldigt gott och otroligt passande till kaffet. Tillsammans blev kaffet bara godare!!!

Vaniljblomma

Nästa smaksättning var Körsbär som beskrivs som de söta tonerna och doften av mogna körsbärs accentuerar den rostade karaktären hos Livanto. Tillsammans ger den en fruktig och mustig smak.  


Jag är inte speciellt förtjust i körsbär men denna var god. Igen var det bara en underton av körsbär i kaffet och på något sätt blev den bara fylligare. Till denna fick vi en körsbärssorbet med smuldegsströssel, som åter igen var god, men inte riktigt min grej eftersom den smakade körsbär. Men tillsammans med kaffet var det en fullträff!

Körsbär

Och så sist ut var det Mörk Choklad som beskrivs som Smaken av mörk choklad förenas med de karamelliserade tonerna hos Livanto. En kraftfull kombination som påminner om intensivt mörk choklad. 

Denna koppen var otroligt fyllig och nästan lite för besk för min del. Men samtidigt var jag väldigt förvånad över hur lättdrucken den var. Den mörka chokladen gav en ytterligare dimension som var väldigt trevlig. Till Mörk Choklad fick vi smaka en Fondant au Chocolat med bladguld som var grymt god.

Mörk Choklad

Efter så mycket smaskiga smaker och dofter var det dags för oss att lära oss Latte Art d.v.s hur man dekorerar en kopp med Latte eller cappuccino, eller något med ett mjölkskum. Till detta behövde man en sked, en LatteArt pinne (som vi fick med i goodiebagen) och choklad (som vi fick med i goodiebagen). Vi skulle även få skapa en egen kopp med cappuccino och mönster och så skulle det väljas ut 2 vinnare som fick ytterligare pris.

Detta behövs till LatteArt

Humla som jobbar i butiken lärde oss hur man skulle göra. Först och främst hur man bryggde en bra kopp med cappuccino med bra skum och därefter hur man gör lite olika mönster.

Humla dekorerar och Adaras fotar.

 Två olika designer, en blomma till vänster och en cirkel till höger. För att vara helt ärlig så var det ganska mycket lättare än jag kunde tänka mig, det var väl bara kreativiteten som skulle sätta stop för mig.

LatteArt

Nespressos nyaste maskin – Lattissima+ som verkade väldigt lättanvänd men har ändå möjligheten att skumma mjölk och sedan plocka bort mjölkbehållaren och ställa den i kylen. Smart!

Vi fick göra en egen kopp cappuccino och det man gör är att lägga i en kapsel, jag valde en vaniljblomma eftersom det blev min favorit av de tre Variations 2011 och därefter trycker man på EN knapp och vips har man en kopp underbar Vaniljblomscappuccino.

Lattissima+

Ok, jag är inte den mest kreativa människa i världen, speciellt inte när jag MÅSTE vara det, on the spot… Så det fick bli ett annorlunda hjärta…

Min kreation…

Behöver jag säga att jag inte vann??? =)

Oh, när vi sen fick smaka på våra cappuccino och jag tappade hakan över hur god denna vaniljblomscappuccino var. MUMS! Riktigt fin. Men så mycket lenare och mjukar än espresso varianten, men det är ju inte så konstigt kanske.

Fortsättning följer…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

A comment from you would make my day!

%d bloggare gillar detta: