Food

Kardemummafondant

Här om dagen så testade jag ett nytt recept från Arlas Nyårsmeny, ett recept som jag eventuellt tänkte ha på julafton eller kanske på nyårsafton. Choklad är ju alltid rätt, tänker jag =)

Denna lilla chokladbakelse är supergod och mjuk och knaprig men samtidigt chokladigt len och sen att mitten är rinnande chokladlava gör att det är den ultimata efterrätten!

Kardemummafondant (4 p)

100 g mörk choklad
100 g mjukt Arla smör
½ dl strösocker
3 ägg
½ dl vetemjöl
1 ½ tsk krossade kardemummakärnor
1 krm salt

 
Till servering:
1 msk florsocker
½ tsk krossade kardemummakärnor

2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro
och låt svalna lite. Vispa smör och socker med elvisp. Rör ner ett ägg i
taget. Blanda ner mjöl, kardemumma, salt och choklad. Klicka smeten i 4
stora muffinsformar av papper, ca 1 ½ dl. Hit kan du förbereda. Grädda i
nedre delen av ugnen 10 min, de ska vara lösa i mitten. Ta ut och lossa
kanten på en form i taget, stjälp upp på assiett. Pudra över florsocker
och kardemumma. Serveras varma med vispad grädde.

Mina förändringar:
Jag gjorde 8 p istället för 4, jag ville ha små munsbitar istället för efterrätter. Sen serverade jag dem med vaniljglass istället – det tyckte jag var godare. Gott med kardemumma, en liten överaskning! Men det är ju ett perfekt egentligen eftersom man byta ut kardemumman mot kanel, ingefära, nejlikor eller vad man nu vill. Ett otroligt varierbart recept!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Du kanske också gillar…