Food, Shopping

Matsmart.se

”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart.se

I dagsläget slänger vi i Sverige 494000 ton mat och dryck varje år (källa: SCB), det innebär drygt 50 kg mat per person och år, dvs ungefär 1 kg i veckan. Det är en förbluffande siffra!

Det är alltså mat som är fullt ätbar. Helt otroligt! Det är en skrämmande tanke, och vilken otrolig miljöpåverkan det är. Snacka om ett enormt slöseri när vi inte använder upp våra resurser utan bara gör oss av med dem i sopporna eller i avloppet.

Om jag tänker på hur vi har det hemma så måste jag erkänna att jag tyvärr slänger en hel del mat eftersom jag glömmer bort att använda t.ex. färsk sallad och då blir den inte rolig att äta. Jag köper sallad för att jag tycker det är gott, men ibland är man helt enkelt inte sugen och då ligger de kvar i kylen och blir bruna och geggiga och då finns det ju inte en chans att jag försöker rädda en del av salladen utan det blir till att slänga. Men jag försöker hela tiden tänka på att inte slänga mat och använda det vi har hemma.

Jag är ju egentligen expert på att laga mat á la kylskåpsrens men ibland finns inte motivationen eller viljan. Och tyvärr är det ju lätt att bara lägga maten i “gröna påsen” och inte tänka på att maten slängs.

Om man bara skulle tänka på hur mycket pengar man slänger i “gröna påsen” tror jag nog att man skulle bli duktigare på att inte slänga men det vill man ju helst inte tänka på. Men det är dags att börja tänka på det, och verkligen försöka göra något åt slöseriet.

Adde och jag pratade senast imorse om att vi på de senaste två veckorna enbart hade 2 gröna påsar i tunnan samt 1 påse hushållsavfall. Och det tycker jag ändå är bra jobbat, tyvärr blir det ju en del hundmat slängt då Max inte alltid äter sin mat, men det kan bara bli bättre och vi har faktiskt en kompost som vi kan använda på en varmare delen av året. Så målet för resten av året är att använda det vi har hemma och försöka undvika att slösa våra kostsamma och redan producerade resurser.

Det är därför jag älskar Matsmart. Matsmart är en tjänst som säljer varor som i annat fall skulle ha slängts, pga överproduktion, förpackningsbyte, varor med kort datum eller varor som har passerat sitt bäst-före-datum. Det är alltså inget fel på maten utan snarare det är perfekt mat som skulle slängas. Bäst-före-datum är producentens garanti att varan håller samma kvalitet som vid förpackningstillfället.

Det betyder inte att maten är dålig utan snarare att den är fullt användbart i flera månader efter och till och med flera år senare. Tänk bara på kryddan salt, den har funnits i miljoner år och vi tar och låter vattnet avdunsta eller gräver fram den i gruvor, men ändå lägger vi ett bäst-före-datum på salt. Det är ju ganska knasigt 😉

Det är då Matsmart blir så himla Smart =) Dom erbjuder kunderna möjligheten till att köpa dessa varor till ett rabatterat pris och göra en bra miljögärning. Matsmart erbjuder priser mellan 20-90% rabatt och det är så väldigt smidigt att handla från dem med ett pris för frakt och enkel beräkning för att fylla en låda för att utnyttja frakten maximalt. Och det som är riktigt bra är att du alltid får veta just varför varan finns på Matsmart, t.ex. förpackningsbyte, kort datum osv. Så kan du själv avgöra om du vill köpa varan. Det är smart! Och sen har de även en bild på Innehållsförteckningen på alla varorna så att man alltid kan kolla om det är något som inte passar din mathållning.

Som en liten mini-Prepper kollar jag ofta på vad de har för varor, då de får in nya varor varje dag. Och tyvärr är det ju även så att varor tar också slut varje dag. Men det är lite det som är lite charmen. Jag har fyndat många varor och testat många saker som jag inte har hittat på andra ställen, både på gott och ont. Min favorit kategori är ju Skafferi eller Såser och Oljor då man kan hitta riktigt bra varor som har hur lång hållbarhet som helst och vi använder mycket av hemma. Något jag speciellt brukar köpa är just Glaze/Sås/ Marinad då man kan göra supergod Pulled-ta-va-du-vill-kött med dessa, t.ex. Santa Maria “Red Hot Chili” glaze. Denna kostar 5 kr och du sparar 18,90 för varje produkt du köper. Inte illa pinkat!

Och gillar man inte Såser eller Skafferi-varor så kan man scrolla runt bland barnmat, snacks, rengöringsprodukter, apoteksvaror, glutenfria varor och  osv. Massor av varor att kolla genom och jag lovar att om ni vågar testa så kommer ni fortsätta handla från Matsmart, för din egen skull och för miljön! 

 

Du kanske också gillar…

1 kommentar

  1. […] beställning från MatSmart och det är massor bra saker som vi ska ha i sommar! Älsk på […]

Kommentarer är stängda.