Media

Analfabeten som kunde räkna


Då har jag precis läst (via Mofibo)klart Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson. Det är Jonassons andra bok i hans väldigt speciella berättarstil och jag är lika imponera av hans kreativa historier och sätt att väva ihop dåtid och nutid på ett magiskt sätt. Har ni inte läst böckerna, läs Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Otrolig!

Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna.

Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.

Du kanske också gillar…