Media

Lars Keplers Joona Linna

20140428-175017.jpg
Lars Kepler

Jag har precis avslutat den fjärde boken i Lars Keplers serie om Joona Linna.

Jag var lite skeptisk till böckerna tidigare, för jag brukar inte riktigt gilla böcker som alla andra gillar, så jag har hållit mig lite ifrån dem tidigare. Och som många säger så antingen gillar man böckerna eller så gillar man dem inte. Och så är det precis med dessa böcker.

Men för någon månad sedan kom Svärmor hem med alla 4 böckerna och undrade om jag läst dem eller/och om jag ville ha dem. Så jag tog tacksamt emot böckerna och satte faktiskt igång direkt med första boken och läste ett par sidor och tyckte den började bra. Men sen blev det inte av att jag fortsatte, fören förra veckan då jag fortsatte med den första och sen har det bara rullat på. De senaste böckerna läste jag ut på ett dygn (vardera) och det brukar i min värld betyda att det är en riktigt bra bok.

Böckerna följer kriminalkommisarien Joona Linna lite av en tystlåten superpolis med ett mörkt förflutet. En polis med en otrolig iakttagelseförmåga som sätter sig själv i mördarens skor för att förstå och kunna fånga dem. Han har ett udda sätt att jobba på och håller sig kanske inte alltid till reglerna, men han lyckas alltid se något som andra missat. Jag tycker han är en väldigt bra karaktär som både sätter sig fast i en sinne och man fattar tycke för men samtidigt så försöker man hålla honom lite på avstånd för det dåliga han faktiskt gör…

Jag tycker garanterat att man ska läsa böckerna i ordning, man måste inte det, men jag tycker det ger ganska mycket till historian om Joona Linna och hans berättelse.

Hypnotisören PaganinikontraktetEldvittnet Sandmannen

Hypnotisören

Endast den svårt skadade sonen överlever efter att hela hans pappa, mamma och syster har blivit brutalt mördade. Polisen misstänker att mördaren har haft för avsikt att utplåna hela familjen.

Det är nämligen endast sonen som sitter på ledtrådar kring familjens död. Därför anlitar kriminalkommissarie Joona Linna en hypnotisör, Erik Maria Bark.

Motvilligt går hypnotisören med på att hjälpa polisen, trots att han har lovat sig själv att aldrig med hypnotisera någon. Därmed tar en kedja av händelser vid som ska visa sig vara overkligt obehagliga för alla inblandade i denna historia.

Mina tankar: Boken började lite segt och jag tycker faktiskt att det är den sämsta boken av 4. Men boken fångar ändå mitt intresse på en nivå så att jag känner att jag vill läsa vidare om Joona Linna. Berättelsen är väldigt spännande men samtidigt så är det lite väl mycket text ibland. Jag ville nästan att de skulle snabba på lite och komma till punkt, men samtidigt var boken så lättläst att det inte gjorde så himla mycket. Boken handlar mer om Erik Maria Bark än Joona Linna, men samtigit börjar man tycka om Joona Linna som är seriens huvudperson. Helt klart en bra början till en riktigt bra serie.

Paganinikontraktet

En man hittas död i en paradvåning på Östermalm i Stockholm. Men det finns inte en enda möbel i rummet. Ändå tyder allt på självmord. Mannen hade nämligen ett motiv. Ett kontrakt.

Dagen innan har en kvinna hittas död i en runtdrivande fritidsbåt i Stockholms skärgård. Lungorna är fyllda med bräckt vatten, men det finns inga spår av vattnet på varken på hennes kläder eller resten av kroppen.

Det ska visa sig att de båda morden har ett samband. Det är ett ovanligt och våldsamt mordfall som kriminalkommissarien Joona Linna har fått på sitt bord.

Mina tankar: Boken har mer fart och tempo än den tidigare och här är det inte så mycket ordbajs (utan att mena det på ett negativt sätt). Boken är lättläst och så fort jag sätter igång med den så känner jag att jag vill läsa klart den, läsa ut den på en gång. Här får man känna Joona Linna lite bättre och han är mer av en huvudperson. Ett par turer som man inte förväntar sig finns i boken och det är ju också kul. Bra och lättläst!

Eldvittnet

Kriminalkommissarie Joona Linna har redan stannat för länge på brottsplatsen. Ändå är det mycket han inte förstår sig på. Ännu.

Det brutala morden på en flicka och en kvinnlig sköterska på en sluten anstalt för unga flickor med sociala problem ser inte ut som något annat mord han har bevittnat. Det är många saker som inte stämmer. Varför ligger den ena flickan naken med händerna för ögonen och varför är den andra ihjälslagen med en sten?

När spåren tyder på att det är en av de intagna flickorna på anstalten som är mördaren, har Joona Linna redan en idé om hur det kan hänga ihop. Men han kommer inte vidare utan hjälp, inser han.

Varje ny ledtråd som uppdagas ger upphov till nya gåtor. Gåtor, som inte ens en rutinerad polisman som Joona Linna, kan reda ut på egen hand. Jakten på förövaren tar kommissarien på både oväntade och konstiga vägar genom flera sociala skikt i det svenska samhället.

Samtidigt som jakten pågår ringer en kvinna till polisen och hävdar att hon har kommit i kontakt med den dödas ande. Kan hennes ledtrådar vara till hjälp i den snart nedläggningshotade utredningen? Det är inte första gången som polisen tar hjälp av ett medium i sina utredningar. Men ännu har det inte gett något. Kommer det att göra det nu?

Mina tankar: Denna är min favoritbok, den har ett snabbt tempo och är riktigt spännande och man blir fast direkt. Som sagt läste jag ut boken på ett dygn och jag kunde inte lägga ner boken. Jag ville bara ha mer… Men det enda jag var lite besviken på var att jag såg slutet komma, och det gör ju att det inte blir lika spännande som jag hade velat. En riktigt bra berättelse och jag tycker att om man bara ska läsa en bok så ska man läsa denna. Joona Linna är väldigt mycket bättre i denna boken, och jag fattar tycke med honom mer och mer… Som sagt en riktigt riktigt bra bok.

Sandmannen

En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Mina tankar: Boken som avslutar (?) serien och även denna en riktigt riktigt spännande bok. Tempot är högt och denna boken har något speciellt i och med de kortare kapitlen och blir en riktigt bladvändare. Jag gillar det, det är lite mer amerikanskt kanske, men det gör också att boken är lättläst och har bättre fart. Och nu får man också veta lite mer om Joona Linna och hans förflutna samt rollen som Jurek Walters har i det. Det känns lite mer som att cirkeln är sluten, men samtidigt så hålls det lite öppet för en eventuell fortsättning.

Så kort och gott, en riktigt bra serie som jag rekommenderar varmt! =)

 

Du kanske också gillar…