Adde, Bibbi.Ulf, Festivities, Food, Mom-Dad, Rulle, Siro, Swedish

Pappas födelsedagsmiddag

Efter att ha ätit en stor frukost och fikat med de bästa så började det bli dags att förbereda kvällens festligheter. Adde och jag drog upp färskpotatis i massor, ca 6 kg färskpotatis blev det allt som allt av årets sådd, nästa år blir det nog mer eftersom det blir plantering i odlingslådorna, vi byggt i vår, då istället. Men men, mer om det en annan gång. När vi dragit upp potatisen fick familjens egna Potatismästare Uffe satte sig för att skrubba potatisen och vi andra fixade mat, dricka osv.

Gästerna började droppa in allt eftersom och stämningen var glad och vädret perfekt. Pappas vänner och Siro och hennes föräldrar Faraonerna kom förbi. Med sig hade de vackra blommor och presenter, och så ett glatt humör, som är det absolut viktigaste vid våra tillställningar.

Mamma hade lagat massor med god mat, men eftersom sommaren innebär grillning var det där fokuset låg. Det grillades både på kolgrillen och på gasolgrillen, och det grillades oxfilé, kycklingfiléer, majs och champinjoner.

20130704-163138.jpg

 

Blommor prydde bordet – väldigt vackra rosa blommor!

20130704-163144.jpg

 

Ena sidan av det välfyllda bordet, där man bl.a. kan se en kycklingpaj, en ostpaj, babaghanoug, tahina, vitlök och vinägerfrästa champinjoner, wokade grönsaker, färskpotatis och sill.

20130704-163151.jpg

 

Finaste, godaste färskpotatisen. Det är något speciellt med att bjuda på sin egen potatis =)

20130704-163201.jpg

 

Mammas vitlök och vinägerfrästa champinjoner. Supergott till grillat.

20130704-163212.jpg

 

Egyptisk tahina – eller tahini som andra arabiska länder kallar det, vilket är sesamfröpasta smaksatt med olivolja, vitök, spiskummin, vinäger och salt.

20130704-163218.jpg

 

Egyptisk Babaghanough – ugnsrostad aubergine med tahina, vitlök, vinäger och persilja.

20130704-163230.jpg

 

Sallad med 6 olika sorters “gröna blad” från vårt odlingsland, plocksallad, isbergssallad, ruccola, Lollo Rosso, mangold, krispsallad och spenat.

20130704-163236.jpg

 

Präskostpaj som jag hade gjort – god om jag får säga det själv. Det är ju godare med västerbottenost men vällagrad prästost är inte heller fy skam.

20130704-163247.jpg

 

Helstekt oxfilé – medium rare.

20130704-163257.jpg

 

Grillade kycklingfiléer och grillad oxfiléskivor – lite mer well done.

20130704-163308.jpg

 

Det sjöngs snapsvisor i alla dess slag, självklart ett par O.P River. Vinet flödade och folk var glada och skrattade. En riktigt mysig fest, som spenderas ute i Svenska sommarkvälls värmen med det finaste sällskapet. Precis som det bör!

20130704-163322.jpg

 

My Dads birthday dinner with friends and family was spent outside in the prefect Swedish summer evening. The warmth from the evening sun, the best food and the greatest company. Just as a summer birthday should be celebrated!

Du kanske också gillar…