Food, Recipe

Lady and the Tramp

Tony: Hey, Joe! Look! Butch-a he’s got a new girlfriend.
 Joe: Well, a son of a gun! He’s a got a cockrel Spanish a-girl.
Tony: Hey, she’s a pretty sweet kiddo, Butch. You take-a Tony’s advice and a-settle down with this a-one.
Lady: “This a-one”?
Tramp: This a-one… this a… Oh! Tony, you know. He’s a-not speaking the Henglish a-pretty good.

Igår blev det spaghetti och köttbullar till middag, äkta Italiensk stil a la Lady och Lufsen. Och om jag får säga det själv så blev det väldigt gott och så var det grymt lätt att göra. Nu gjorde jag egna köttbullar men har man inte riktigt ork eller tid kan man ju så klart använda frusna köpta köttbullar. Tyvärr blev det ingen egen bild av maten igår innan den blev uppäten. Men ni ska i alla fall få receptet. Receptet är för 6 portioner och tar ca 45 minuter att laga.

Karros spaghetti och köttbullar

25 g vitt bröd, kantskuret
2 msk mjölk
450 g köttfärs
3 msk torkad basilika
3 msk torkad oregano
1 ägg
1 krm cayennepeppar
salt och peppar
2 msk olivolja
400 g krosssade tomater
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm socker
450 g torkad spaghetti
1 msk tomat puré
1 msk vitlökspulver

1. Lägg brödet i en liten skål, slå på mjölken och låt brödet svälla en stund. Under tiden lägger du köttfärsen i en stor skål och tillsätt 2 msk basilika, 2 msk oregano, ägget och cayennepepparn. Krydda med salt och peppar efter smak. Krama ur mjölken ur brödet och smula det över köttfärsen. Blanda allt noga till en slät smet.

2. Koka vattnet och lägg i buljongtärningen. Detta kommer bli din buljong.

3. Rulla smeten till köttbullar, ganksa stora, det är roligare att äta då 🙂 Lägg dem på ett fat och ställ i kylskåpet i 30 minuter. Om du fuktar händerna är det lättare att rulla köttbullarna, annars kan färsen klibba fast i händerna.

4. Hetta upp olivoljan i et stor stekpanna. Stek köttbullarna i omgångar och vänd dem tills de är brynta runt om. Stek inte genom köttbullarna. Lägg tillbaka alla köttbullarna i stekpannan och slå på krossadetomaterna, grönsaksbuljongen och socker. Krydda med salt, peppar, oregano, basilika, vitlökspulvret. Koka upp såsen, sänk värmen och låt sjuda. Ha i tomatpurén och rör lite i såsen. Låt det hela sjuda i 25 minuter, eller tills köttbullarna är genomkokta och möra.

5. Koka under tiden spaghetti enligt instruktioner på paketet. Låt den rinna av.

6. Plocka upp köttbullarna ut såsen. Lägg på ett fat vid sidan av. Häll spaghettin i såsen och blanda runt. Lägg upp spaghetti och såsen på ett uppläggningsfat och sen lägg på köttbullarna ovanpå (så att dom inte går sönder när du rör runt spaghetti och såsen.).

7. Servera genast!

Lycka till och hoppas att det blir gott.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Du kanske också gillar…